9 problem att ha i åtanke vid val av sport-bh.

Visste du om dessa 9 besvär du kan få av din behå?
Diffusa symtom som huvudvärk, illamående och stel värkande nacke kan ha en stark koppling till att din behå inte sitter rätt. Visste du om att 75 procent av alla kvinnor väljer fel storlek på sin behå? Vanligaste felet man gör är att man väljer en behå med fel omkrets och oftast för liten kupa. Detta är extra viktigt när du väljer ut en sport-bh, och det är extra viktigt att du väljer en med riktigt bra stöd och som sitter rätt på just dig. På www.feminint.se/sport-1 kan du hitta många olika modeller från till exempel Elomi, Freya, Abecita och Shock Absorber i storlekar för alla kvinnor.

Detta kan ge upphov till en mängd riktigt besvärliga problem. Med hälsa och bekvämlighet i åtanke kommer här en lista på åkommorna som din behå kan orsaka. 

1. Magbesvär
Trycket på din diafragma (det mjuka området mellan revbenen precis under dina bröst), och framförallt tryck mot magsäcken, blir värre om du har en behå med för liten omkrets som gör att den sitter för hårt eller om den sitter för lågt på bröstkorgen. Som ett resultat av detta kan du få starkt illamående och sura uppstötningar.

2. Stickningar
Dessutom kan problemet med klämda nerver uppstå om du bär en behå som är för liten och skär in i huden. Det kan orsaka att dina blodkärl och muskler påverkas. Det ständiga trycket mot huden kan göra att både stickningar och domningar uppkommer.

3. Huvudvärk
Som en uttökning av de tidigare nämnda besvären med klämda nerver och muskler kan du även få ihållande huvudvärk av din behå som sitter fel.

4. Tungt att andas
Upplever du ibland inte får luft ordentligt och har svårt att andas? Det kan bero på att din behå sitter åt för hårt, vilket får till följd att du andas intensivare coh det leder till att balansen mellan syre och koldioxid rubbas. Det gör att nervsystemet triggas igång i onödan vilket gör att du kan känna ångestsymptom och känna dig stressad.

5. Rygg- och nackvärk
En behå som däremot sitter för löst, och som inte ger stödet din byst behöver, medför att musklerna i den övre delen av ryggen och dina axlar blir överansträngda. Musklerna behöver spännas och du kan behöva uppleva riktigt obehaglig stelhet och smärta.

6. Dålig hållning
Bristen på stöd för bysten, eller riktigt tunga bröst, gör också att du lättare har svårt att hålla din hållning uppe och du ”säckar ihop”. Du går då mer framåtlutad och ökar dessutom trycket på magen, vilket kan ge magbesvären som nämns i första punkten. Att träna rygg och axlar i kombination med rätt behå minskar risken avsevärt för denna punkt.

7. Snedhet
Något som inte gäller sport-bh på samma sätt, eftersom de oftast inte har justerbara axelband, men som är otroligt viktigt när du bär en vanlig behå. Justera bh-banden! Eftersom varje kvinna har bröst som har lite storleksskillnader, så är det riktigt viktigt att justera axelbanden individuellt. Alltså inte sätta båda på samma längd. Resultatet av att inte anpassa axelbanden individuellt kan bli att du omedvetet drar upp ena axeln litegrann för att kompensera obalansen. Din kropp blir sned och du kan få smärta i den sida av din kropp som överansträngs.

8. Allergi
Det är inte helt ovanligt att kvinnor kan få irritation i form av klåda, knottror eller eksem under behån. Besvären kan ofta härledas till hyskorna i ryggen, som kan innehålla nickel. Ett bra husmorstips är att pensla genomskinligt nagellack på spännena, så slipper man de besvären.

9. Svamp
Det här är för många den obehagligaste informationen, men faktum är att en behå som inte sitter där den ska runt bröstkorgen, speciellt om den glappar runt under bysten, kan göra huden irriterad, fuktig och ge rodnad. Pågår detta under en längre tid finns risken att det leder till en svampinfektion under dina bröst. Även denna punkten är extra viktig vid val av sport-bh då du svettas vilket ökar risken för att fukten får rejält fäste.

Kommentera