Amningsbh för alla!

 Om man har fött barn och vill amma är oftast en amningsbh en smidig lösning. En amningsbh är en bh med kupor som går att fälla ner för att komma åt brösten, oftast stängs kuporna med ett knäppe som är enkelt att hantera med en hand. Du hittar amningsbhar här: https://www.feminint.se/bh-1/amnings-bh

Det finns många diskussioner om en amningsbh ska ha bygel eller inte. Vissa säger att amningsbh med bygel ökar risken för mjölkstockning medans andra säger att om man har rätt storlek så spelar det ingen roll om man har bygel eller inte. 

Bygeln är delen i en bh som ger mest stöd. Hur stor och tung byst du har avgör hur mycket stöd du behöver. Bygeln behöver ligga platt mot bröstkorgen och under bröstet. Om bygeln ligger på bröstet och trycker, eller sitter en bit från bröstkorgen så att den inte ligger mot huden, så har du sannolikt fel storlek. Det vanligaste felet är att man har för stor omkrets och för liten kupa. En amningsbh med bygel ger mer stöd men även ett visst lyft och en annan form. Byglar kommer i flera olika utformanden och kan vara olika breda, men det är en diskussion för en annan dag. 

En amningsbh utan bygel är ofta bekvämare även om man har valt lite fel storlek eller när bysten ändrar sig. 

Värt att tänka på är att man alltid måste tvätta sin amningsbhbh. Man borde därför alltid ha minst 2 att välja på. Om man använder en bh flera dagar i rad utan att tvätta den så kommer den förlora elastisitet och inte sitta lika bekvämt. Den tappar även kraftigt i livslängd. Beställ gärna hem så att du kan prova lite olika amningsbhar ungefär 2 veckor innan beräknad födsel, då kommer troligtvis brösten ha ungefär samma storlek som efter att de har stabiliserat sig efter födsel och mjölkproduktion.

Kommentera